Tallinnasta kaksi hopeaa
Julkaistu: 31.03.2019 00.00

Laihialaisille painijoille jo perinteeksi muodostunut Tallinn Open painittiin 30-31.3.2019. Turnaus on maailman suurin junioriturnaus. Osallistujia turnauksessa oli 1941 27 eri maasta, kaukaisimmat painijat saapuivat Euroopan maiden lisäksi Amerikasta ja Afrikasta. Laihialaisten kisamenestys oli upea. Sarjassa 35kg alle 11v lujan Matias Onnenlehto saavutti hopeaa. Matiaksen urakka oli valtava, Matias voitti oman lohkonsa kaikki seitsemän ottelua. Vastassa Matiaksella oli virolaisia, venäläisiä sekä yksi saksalainen ja yksi israelilainen painija. Finaalissa vastassa oli venäläinen, joka oli Matiakselle vielä liian vahva. Tuloksena loistavasti hopeaa. Matiaksen omin sanoin päivä meni näin "Ihan hyvät fiilikset jäi, ensi vuonna lähdetään yrittämään kultaa. Kevät treenataan kovaa ja toukokuussa on KLL-kisat".

Sarjassa 75kg alle 15v Elias Lyyski paini Matiaksen lailla myös hopeaa. Finaalissa Eliakselle niukka 5-2 tappio eestiläiselle painijalle. Elias oli turnauksessa jo neljänä perättäisenä vuotena mitaleilla. Eliaksen muut vastustajat tulivat Armeniasta, Venäjältä ja Suomesta.

Sarjassa alle 17 v painivat Laihialta Hugo Hautamäki (60 kg) ja Jedi Lönn (65 kg). Hugon turnaus eteni seuraavasti; ensimmäisellä kierroksella voitto venäläisestä kilpakumppanista, toisesta matsista tappio valkovenäläistä vastaan. Kolmannella kierroksella voitto suomalaisesta ja turnauksen viimeiseksi otteluksi jäi neljäs kierros vahvaa puolalaista vastaan. Jedin turnaus riitti tällä kertaa kahdelle ensimmäiselle kierrokselle joista molemmista tappiot, tiukkoja vääntöjä joista jälkimmäinen kääntyi tappioksi vasta viimeisillä sekunneilla. Myös Noahilla oli sama kohtalo, turnaus päättyi kovista väännöistä huolimatta kahteen ensimmäiseen kierrokseen.

Kisojen ensikertalainen, Josefiina Tuominen, paini turnauksen tyttöjen pienimmässä painoluokassa, tytöt 33 kg. Sunnuntain urakka alkoi ottelulla latvialaista vastaan, tästä voitto Josefiinalle. Myös seuraavasta ottelusta Josefiina väänsi voiton hollantilaisesta kilpakumppanistaan. Sen sijaan seuraavat ottelut päätyivät tappioon ja Josefiinan sijoitus hienosti ensimmäisessä Tallinnan turnauksessa kahdeksas.

Tallinnan turnauksen jälkeen tiivistahtinen kisakausi jatkuu. Ensi viikonloppuna Lujan isommat painijat leireilevät maajoukkueen kanssa Kuortaneella ja valmistautuvat kadettien SM-kilpailuihin jotka painitaan Kokkolassa lauantaina13.4. Pienempien päätavoite siintää Koululiikuntaliiton mestaruuskisoissa, jotka kisataan Toukokuussa Vantaalla. Sitä ennen painitaan ikäkausipaineissa Vaasassa ja Kokkolassa.